dilluns, 14 de març del 2011

Guio per fer una bona exposició oral

El procés d’una exposició té dues fases: En la primera, abans de l’exposició, s’haurà d’escollir un tema i preparar-lo. En la segona, s’haurà d’exposar el contingut de tal manera que la resta de classe ho entengui.

Abans de l’exposició:

- Primer de tot, s’ha d’escollir un tema que sigui interessant per a qui farà l’exposició, sempre i quan hi hagi opció a escollir.

- Tot seguit d’haver escollit el tema, hem de mirar quins aspectes tractarem. Normalment, s’ha de prioritzar una sèrie d’aspectes (els més importants), perquè és molt difícil exposar tot un tema sencer.
- Després, hem d’elaborar un esquema. Després podem fer servir power point, vídeos... com a suport a la nostra exposició. Un cop realitzat el power point o vídeo, s’ha d’elaborar un guió de l’exposició, en el qual ens escriurem de manera breu i esquemàtica el que farem a l’exposició i l’ordre en la qual la realitzarem.
- Un cop fet tot això, podem dir que ja tenim mitja feina feta. Ara, ho haurem d’assajar diverses vegades per a veure si ens ajustem al temps estipulat. A poder ser, seria de gran ajuda poder-ho exposar davant d’algú, ja que d’alguna manera simularia l’exposició, i a més, s’adonaria d’errors que fem i no som conscients.

Durant l’exposició:

- En primer lloc, hem de fer una petita introducció del tema, de tal manera que el públic es faci una idea del que exposaràs més endavant. Tot seguit, es seguirà amb la resta de la exposició.
- Un cop ja estàs fent l’exposició, has d’anar amb compte de la teva postura corporal i dels gestos que fas. Amb això s’ha de vigilar molt, ja que pot transmetre al públic que estàs insegur i provocar distracció, però també pots empatitzar amb ells i fer que l’exposició sigui més entenedora.
-També estaria bé que fessis preguntes o petites introduccions per a fer que el públic col·labori amb tu, de tal manera que la exposició serà més amena per al públic, i més senzilla per a tu.
- El tema mai te l’has d’aprendre de memòria. Per a fer una bona exposició, el que has de fer es aprendre’t el tema i explicar-ho a la resta de persones. Això es notarà a l’hora de respondre preguntes, ja que si ho entens ho sabràs respondre bé, i per contra, si tu has après, no ho podràs respondre o ho faràs malament.
- Mantenir un mateix to de veu durant tota la exposició oral i que les explicacions que facis siguin ben clares. També s’ha de seguir un ritme constant, però tranquil. I si has d’explicar algun concepte que sigui difícil d’entendre, posa exemples.
- S’ha de parlar amb un llenguatge entenedor per a tothom. No seria coherent que fessis l’exposició amb un llenguatge ple de tecnicismes o amb paraules massa cultes.
- Per acabar l’exposició, seria bo que fessis una conclusió final, on recollissis les idees principals. Després, pregunta si algú té preguntes, i si les té, escolta-les i respon amb claredat i d’una manera que ho pugui entendre.

I per últim, donarem una sèrie de consells de coses que no s’haurien de fer durant l’exposició:

- No mirar cap a la paret de forma contínua. Si et poses nerviós/a, canvia la mirada d’una persona a una altra, o fixa-la en algú que et tranquil·litzi.
- Mai s’ha de llegir el guió. En tot cas, es pot mirar dissimuladament  si et despistes, però no llegir, ja que dones a entendre que no saps del tema que estàs parlant.
- Recolzar-te a la paret o asseure’t en una taula.
- No utilitzar falques (expressions que no tenen res a veure amb el que estàs parlant a final de cada frase) que facin que el públic es distragui o es regui que et farà posar més nervis. Per exemple “pues”, “eh” ...
- No passar-te del temps estipulat. Massa temps podria ser pesat per al públic.
- Distreure’t amb el públic amb conversacions paral·leles o parlar amb ells de temes que no venen al cas.
- Que no es correspongui la teva explicació amb el suport visual que estàs utilitzant.

Esperem que aquest recull de totes les recomanacions us serveixin per a poder millorar les vostres exposicions orals, com la del treball de recerca de l’any que ve. Sort.



Genís Gallardo i Javier Lorenzo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada